Жените, които спазват стриктно средиземноморска диета, живеят много по-дълго от

...
 Жените, които спазват стриктно средиземноморска диета, живеят много по-дълго от
Коментари Харесай

Ново мащабно проучване: Коя диета помага на жените да живеят много по-дълго?

 

Жените, които съблюдават прецизно средиземноморска диета, живеят доста по-дълго от тези, които не го вършат. Това демонстрира ново огромно изследване, извършено в продължение на 25 години, пише  Си Ен Ен.

Снимка: iStock

„ За дамите, които се интересуват от дълголетието, нашето изследване демонстрира, че спазването на средиземноморския модел на хранене може да докара до понижаване на риска от гибел с към една четвърт за повече от 25 години. Това е от изгода както за смъртността от рак, по този начин и за сърдечносъдовата смъртност “, споделя в имейл старшият създател на изследването доктор Самия Мора, кардиолог в Brigham and Women's Hospital и професор по медицина в Harvard Medical School в Бостън.

 На 1 юни означаваме Международния ден на детето 2 мин. На 1 юни означаваме Международния ден на детето  Започва премахването на постройките на терена на бъдещата детска болница 3 мин. Започва премахването на постройките на терена на бъдещата детска болница  Жълт код за интензивни превалявания и гръмотевици в 5 области 2 мин. Жълт код за интензивни превалявания и гръмотевици в 5 области  На прага на летния сезон: Готови ли са плажовете да посрещнат туристите? 2 мин. На прага на летния сезон: Готови ли са плажовете да посрещнат туристите?  Какви ще са наказванията за принуждение над деца в градина във Велинград? 2 мин. Какви ще са наказванията за принуждение над деца в градина във Велинград?  Когато детството си имаше предаване: Бате Енчо и Къци Вапцаров за „ Кой е по-по-най “ 5 мин. Когато детството си имаше предаване: Бате Енчо и Къци Вапцаров за „ Кой е по-по-най “  На 1 юни означаваме Международния ден на детето 2 мин. На 1 юни означаваме Международния ден на детето  Започва премахването на постройките на терена на бъдещата детска болница 3 мин. Започва премахването на постройките на терена на бъдещата детска болница  Жълт код за интензивни превалявания и гръмотевици в 5 области 2 мин. Жълт код за интензивни превалявания и гръмотевици в 5 области  На прага на летния сезон: Готови ли са плажовете да посрещнат туристите? 2 мин. На прага на летния сезон: Готови ли са плажовете да посрещнат туристите?  Какви ще са наказванията за принуждение над деца в градина във Велинград? 2 мин. Какви ще са наказванията за принуждение над деца в градина във Велинград?  Когато детството си имаше предаване: Бате Енчо и Къци Вапцаров за „ Кой е по-по-най “ 5 мин. Когато детството си имаше предаване: Бате Енчо и Къци Вапцаров за „ Кой е по-по-най “

Средиземноморската диета се характеризира с елементарна, растителна кухня, като огромна част от всяко хранене е съсредоточена върху плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, фасул и семена, малко ядки и мощен акцент върху зехтина. Мазнини, разнообразни от зехтин, като масло, се употребяват рядко, в случай че въобще се употребяват, а захарта и рафинираните храни би трябвало да се заобикалят.

Червеното месо се употребява спестовно, нормално единствено за овкусяване на ястията. Насърчава се потреблението на здравословна, мазна риба, която съдържа омега-3 мастни киселини. Яйцата, млечните артикули и птиците се употребяват в доста по-малки порции, в сравнение с при обичайна западна диета.

„ В това изследване придържането към средиземноморската диета е индикатор за качеството на храненето. Тези, които са се придържали най-стриктно, са консумирали повече бобови растения, повече зеленчуци, повече плодове, по-малко месо и по-малко модифицирани меса “, изясни доктор Дейвид Кац, експерт по превантивна медицина и медицина на метода на живот.

Вижте и какъв брой дълго може да се съблюдава кето режимът

Въпреки че изследването е наблюдателно и заради това не може да покаже директна причина и резултат, „ откритието изцяло подхожда на доста други излседвания на известната в този момент здравословна средиземноморска диета “, споделя Кац.

Можем умерено да заключим, че висококачествената диета в действителност е „ предизвикала “ по-нисък риск от гибел, прибавя той.

Защо е значимо да се учат дамите

Снимка: iStock

Средиземноморската диета има дълъг лист с научни похвали: тя може да понижи риска от рак на гърдата, деменция, меланхолия, диабет, висок холестерол и загуба на паметта. Спазването на диетата може да докара и до по-здрави кости, по-здраво сърце и по-дълъг живот. Режимът е потребен и за здравословно понижаване на тежестта.

Във всички тези данни обаче има малко детайлности за съответните способи, по които средиземноморската диета може да повлияе на дамите, изключително в дълготраен проект.

Мозъкът на дамата работи на молекулярно равнище по друг метод от този на мъжа. Размерът на женското сърце може да се разграничава от този на мъжкото и дамите имат напълно разнообразни признаци на сърдечен удар от мъжете.

Снимка: iStock

Жените метаболизират алкохола и медикаментите по друг метод. А менопаузата основава цялостен клас опасности за здравето, характерни за дамите.

Всяка хапка е от голяма важност

В новото изследване, оповестено в петък в списание JAMA Network Open, откривателите са попитали 25 315 здрави дами, участващи в проучването „ Женско здраве “, за метода им на хранене и са взели кръв и други биомаркери сред 1993 и 1996 година Тези дами са прегледани още веднъж сред 2018 и 2023 година

Проучването открива, че прецизното съблюдаване на средиземноморската диета освен понижава риска от ранна гибел с 23%, само че и понижава риска от гибел от рак със 17% и гибел от сърдечносъдови болести с 20%.

Проучването обаче поправя изкривяванията, като преглежда всички „ основни характерности на „ същинската “ средиземноморска диета и по този метод изключва този тип неправилно показване “, сподели Кац.

Искате да започнете да спазвате средиземноморската диета?

Снимка: iStock

Според специалистите не е мъчно да въведете средиземноморския жанр на хранене в живота си. Започнете с прибавянето на повече зеленчуци и бобови растения към всяко хранене и използвайте всички типове и цветове, с цел да получите най-широк набор от хранителни субстанции, фитохимикали и фибри. Гответе ги, печете ги или ги гарнирайте с билки и малко зехтин екстра върджин.

Добавяйте пълнозърнести храни и плодове към всяко хранене, само че използвайте ядките и семената като гарнитура или дребна закуска заради по-високото им наличие на калории и мазнини.

Намалете доста използването на алено месо. Вместо това заложете на рибата и другите морски блага, които постоянно се употребяват най-малко два пъти седмично. Набавяйте си колкото се може повече протеини от фасул и други бобови растения. Започнете с едно бобово ядене седмично, по-късно прибавете две и оттова нататък изградете своите безмесни ястия.

Смесвайте сирене и кисело мляко всекидневно до седмично в умерени порции. Пилешкото, свинското месо и яйцата са подобаващи в обособени случаи. Запазете сладкишите за специфични случаи и задоволете желанието си за сладко с пресни и замразени плодове.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР